ΔΙΚΑΣΤΗΣ

ΝΟΜΙΚΑ
 
ΦόρουμΦόρουμ  ΑναζήτησηΑναζήτηση  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  

Μοιραστείτε
 

 ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
pantnt30Αριθμός μηνυμάτων : 1
Ημερομηνία εγγραφής : 05/05/2012

ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ   ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ Icon_minitimeΚυρ Μάης 06, 2012 9:08 am

ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ


Αξιότιμοι Κοι Δικαστές

Αποτελείτε αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας και σε ένα δημοκρατικό καθεστώς όπως η χώρα μας, δεν είναι ο νόμος που πρυτανεύει, αλλά το δίκαιο στο σύνολό του.
Απευθυνόμαστε σε εσάς όπου με τη νομική παιδία και κατάρτιση μπορείτε να βοηθήσετε μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας.
Διαταγές πληρωμής, εξώδικα και κατασχέσεις γονατίζουν τους δανειολήπτες.
Οι Τράπεζες, χωρίς σαφή οικονομικό ορίζοντα μειώνουν όρια και απαιτούν καθυστερήσεις από αδύναμους πλέον οφειλέτες, οι οποίοι λόγω των συνθηκών αδυνατούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, υποχρεώσεις που προήλθαν σε άλλο χρόνο και σε άλλες συνθήκες.
Το παράδοξο όμως είναι ότι, όταν ελήφθησαν αυτά τα δάνεια είχαν σχεδιασθεί και πραγματοποιηθεί με εισοδήματα, που είχαν την δυνατότητα αποπληρωμής, αφού κατά μέσο όρο ήταν διπλάσια των σημερινών. Το ακίνητο, πριν δύο με τρία χρόνια, είχε τόσο αξία όση το δάνειο που ελήφθη. Σήμερα όμως η τιμή του ακινήτου έχει πέσει κάτω του 50% λόγω της ύφεσης, της μείωσης των εισοδημάτων, και κατ`επέκταση λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης. .

Τα δάνεια που χορηγήθηκαν ειδικότερα σε συνάλλαγμα (ελβετικό φράγκο), απαιτείται να επανέλθει η ισοτιμία στο 1,63 που ήταν στην αρχή της σύναψης των συμβολαίων.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανωτέρω δανειοληπτών (νοικοκυριά) δεν είχαν επίγνωση των κινδύνων του δανεισμού σε ξένο νόμισμα, καθώς τα δάνεια αυτά είναι προϊόντα επενδυτικού χαρτοφυλακίου συνδεδεμένα ευθέως με την αγορά συναλλάγματος ( FX FOREX ) ή υπόκεινται σε ειδικούς μηχανισμούς συναλλάγματος. Τους μηχανισμούς αυτούς, όπως γνωρίζετε, τους ρυθμίζει εν μέρει ο ν. 3371/2005, άρθρο 49 παρ.1, που αφορά στην εκπαίδευση και την επαγγελματική επάρκεια των τραπεζικών υπαλλήλων με σκοπό την ενημέρωση των δανειοληπτών για τους κινδύνους. Για το λόγο αυτό, οι υπεύθυνοι τραπεζοϋπάλληλοι πρέπει να κατέχουν πιστοποιητικό επάρκειας τύπου Β1. Αναρωτιέται εύλογα κανείς κατά πόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και κατ’ επέκταση το Κράτος μπορεί να επαναπαύεται με τη διασφάλιση των καταναλωτών με απλή χορήγηση πιστοποιητικών σε τραπεζοϋπάλληλους οι οποίοι εξαρτώνται άμεσα από το συμφέρον της τράπεζας;
Η απάντηση δεν έρχεται μόνο από τους δανειολήπτες σχετικά με τη μερική ενημέρωση αλλά και από την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ) το 2011, που αναφέρει ότι μεγάλος αριθμός δανειοληπτών δεν έχουν προβεί σε αντιστάθμιση του συναλλαγματικού κινδύνου με αποτέλεσμα την αποσάθρωση του κοινωνικοοικονομικού ιστού της Ουγγαρίας ( η οποία αξίζει να σημειωθεί πως απομείωσε τέτοιου είδους δάνεια ), της Ρουμανίας, της Λετονίας και της Ελλάδας.
Οι τράπεζες παρουσίαζαν τα δάνεια αυτά ως ελκυστικά εξαιτίας του χαμηλού επιτοκίου, της σταθερής ισοτιμίας τα τελευταία χρόνια ( 2005-2006-2007 ) και της προστασίας ( 3-5% ) για 2 με 3 χρόνια. Τις περισσότερες δε φορές η ενημέρωση του δανειολήπτη για τα προγράμματα Προστασία Δανείου και Δόσεων ήτο από ανεπαρκής έως καθόλου.
Η πολιτική αυτή των τραπεζών είχε ως αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη χορήγηση δανείων σε ελβετικό με καθόλου ενημέρωση των δανειοληπτών για τους κινδύνους, καθώς είναι δάνεια 20-25 ετών χωρίς αντιστάθμιση συναλλαγματικού κίνδυνου.
Επίσης στις μεγάλες μεταβολές της ισοτιμίας δεν έκαναν τίποτε, αφού δεν ενημέρωσαν για τους εμφανείς κινδύνους και δεν έκαναν προτάσεις για την προστασία των πελατών τους, οι οποίοι προφανώς δεν είναι θαμώνες της wall street αλλά μεροκαματιάρηδες. Έτσι για παράδειγμα για ένα δάνειο 140000 ευρώ ή 224000 CHF το 2007 που η ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου ήταν στο 1,6. η δόση ήταν 720 Ε. Σήμερα μετά από 60 δόσεις ( οι οποίες σταθερά αυξάνονται σε αντίθεση με την πτωτική πορεία των μισθών) το άληκτο κεφάλαιο είναι 175000 CHF με σημερινή ισοτιμία 1,18, δηλαδή 148305 Ε με μηνιαία δόση 920 Ε! Μετά από 60 δόσεις το άληκτο κεφάλαιο αυξήθηκε!!!!! .
Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας με ψήφισμα αποφάσισε τα στεγαστικά δάνεια να αποπληρώνονται κατά 25% περίπου κάτω της ισοτιμίας που αντιστοιχούσε την ημέρα ψήφισης του νόμου με το σκεπτικό της υπαιτιότητας που βαρύνει τις τράπεζες για ανεξέλικτη χορήγηση δανείων σε Ελβετικό νόμισμα. Ανάλογο ήταν το σκεπτικό και της κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας. Υπενθυμίζεται ότι η Ισλανδία προχώρησε σε «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών σε ύψος ρεκόρ που ανέρχεται στο 16% του ΑΕΠ της χώρας. Παρόμοιο σχέδιο εφαρμόστηκε και στις ΗΠΑ όπου πριν από λίγες ημέρες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι 49 από τις 50 Πολιτείες συμφώνησαν με τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες να διαγράψουν μέρος των οφειλών όσων έχουν στεγαστικά δάνεια.

Αξιότιμοι νομικοί, ζητάμε να προστατέψετε τους δανειολήπτες προκειμένου να αποφύγουμε την χρεοκοπία, την αυτοκτονία, όπου με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμεθα.

Συνοψίζοντας:

Δεν μιλάμε για επιμήκυνση η περίοδο χάριτος ( στην οποία μειώνεται η δόση και κερδίζουν οι τράπεζες τους τόκους ). Δεν είναι διαχειρίσιμη η οφειλή του χρέους. Λογικό είναι οι τράπεζες να επωμιστούν και αυτοί ένα βάρος του χρέους λόγω της μεγάλης μείωσης των μισθών που καθιστά την αποπληρωμή δανείων ανέφικτη.
α. Δανειολήπτες έχουν χάσει από το εισόδημά το 40%.
β. Δανειολήπτες που πήραν δάνεια είναι σε ξένο συνάλλαγμα, που ανατιμήθηκε αρκετά τα τελευταία χρόνια , όπως το ελβετικό φράγκο, το κούρεμα ή το κλείδωμα της ισοτιμίας στο 1,63 είναι μονόδρομος.
Οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε αυτήν την αναγκαία διαγραφή η κούρεμα (την ολική ή μερική σεισάχθεια) , για να απαλλάξουν τα ελληνικά νοικοκυριά από το βραχνά και το άγχος των πλειστηριασμών και των εξώσεων.
Τα ελληνικά νοικοκυριά δεν έχουν λοιπόν τίποτα να περιμένουν ,. Τι απομένει; Σε τι μπορούν να ελπίζουν;

Οι τράπεζες που χορήγησαν αυτά τα δάνεια στα πλαίσια της επενδυτικής τους φιλοσοφίας, έχουν αγοράσει επενδυτικά προϊόντα που τους έχουν διασφαλίσει από την αλλαγή της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Με τον τρόπο αυτό κερδοσκοπούν, αφού εμείς αποπληρώνουμε τα δάνεια μας με την τρέχουσα ισοτιμία, ενώ οι τράπεζες αποδίδουν τα ποσά στην αρχική ισοτιμία στην οποία μας χορήγησαν τα δάνεια άλλως εισπράττουν κέρδη από την αλλαγή της ισοτιμίας. Δεν είναι τραγικό; Μπορείτε να ρωτήσετε εκείνους που γνωρίζουν και θα βεβαιωθείτε.
Έχετε τη λύση στα χέρια σας. Δεν θέλουμε ελπιδοφόρες ανεφάρμοστες υποσχέσεις. Δεν μας αρκούν οι διαρροές για δήθεν λύση που ακούμε από τους πολιτικούς μας, με σκοπό να επαναπαυτούμε. Θέλουμε να μας προστατέψετε, στηρίζοντας τους υγιείς και ηθικούς δανειολήπτες, που έχουν καταρρακωθεί από την κρίση και έχουν φτάσει στο όριο.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΔΙΚΑΣΤΗΣ :: ΓΕΝΙΚΑ-
Μετάβαση σε: