ΔΙΚΑΣΤΗΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΔΙΚΑΣΤΗΣ

ΝΟΜΙΚΑ
 
ΦόρουμΦόρουμ  Latest imagesLatest images  ΑναζήτησηΑναζήτηση  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  

 

 Η Επιτροπή προειδοποιεί την Ελλάδα και την Ουγγαρία για παραλείψεις στο θέμα της προστασίας της φύσης Παρ 12 Mar 2010 - 7:37

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
ECYSE

ECYSE


Αριθμός μηνυμάτων : 137
Ημερομηνία εγγραφής : 25/11/2013
Ηλικία : 69
Τόπος : ΑΘΗΝΑ -ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η Επιτροπή προειδοποιεί την Ελλάδα και την Ουγγαρία για παραλείψεις στο θέμα της προστασίας της φύσης Παρ 12 Mar 2010 - 7:37  Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Η Επιτροπή προειδοποιεί την Ελλάδα και την Ουγγαρία για παραλείψεις στο θέμα της προστασίας της φύσης Παρ 12 Mar 2010 - 7:37    Η Επιτροπή προειδοποιεί την Ελλάδα και την Ουγγαρία για παραλείψεις στο θέμα της προστασίας της φύσης Παρ 12 Mar 2010 - 7:37  Icon_minitimeΤετ Δεκ 11, 2013 8:11 pm

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινεί τη δικαστική διαδικασία κατά της Ελλάδας και της Ουγγαρίας επειδή δεν εφάρμοσαν τη νομοθεσία για τη βιοποικιλότητα. Μολονότι η Ελλάδα έχει ήδη παραπεμφθεί στο Δικαστήριο για το θέμα αυτό, δεν έχει ακόμα ορίσει επαρκείς προστατευόμενες περιοχές για τα αποδημητικά και τα ευπαθή άγρια πτηνά και, κατά συνέπεια, παραβαίνει την οδηγία της ΕΕ για την διατήρηση των άγριων πτηνών. Η άλλη υπόθεση αφορά την Ουγγαρία, στην οποία απευθύνεται πρώτη προειδοποιητική επιστολή επειδή δεν προστατεύει το δάσος Sajólád, στα ανατολικά της χώρας, και για γενικότερα προβλήματα σχετικά με την ενσωμάτωση των διατάξεων για το δίκτυο Natura 2000 στην εθνική της νομοθεσία.

Γραπτή προειδοποίηση στην Ελλάδα σχετικά με την προστασία των πτηνών
Δυνάμει του άρθρου 228 της Συνθήκης
η Επιτροπή απευθύνει στην Ελλάδα πρώτη γραπτή προειδοποίηση επειδή παρέλειψε να ορίσει επαρκή αριθμό προστατευόμενων περιοχών για τα άγρια πτηνά.

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καταδίκασε την Ελλάδα στις 25 Οκτωβρίου 2007, επειδή παρέλειψε να ορίσει επαρκείς ζώνες ειδικής προστασίας (ΖΕΠ, βλ. κατωτέρω) για τα άγρια πτηνά. Το Δικαστήριο απαρίθμησε πολλές παραλείψεις – περιπτώσεις ανεπαρκούς ορισμού ζωνών – και ανέφερε δώδεκα είδη πτηνών που χρειάζονται ιδιαίτερα ενισχυμένη προστασία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο πωγονοφόρος γυπαετός (Gypætus barbatus), είδος κινδυνεύον, και ο ανατολικοευρωπαϊκός βασιλαετός (Aquila heliaca), είδος που περιγράφεται ως απειλούμενο. Το Δικαστήριο επέκρινε επίσης την πλημμελή κάλυψη υγροβιοτόπων διεθνούς σημασίας. Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, η Ελλάδα όρισε επιπροσθέτως 12 ΖΕΠ, έτσι ώστε στο σύνολο της χώρας ανέρχονται πλέον σε 163, και χαρακτήρισε επαρκείς περιοχές για ένα από τα είδη στα οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση του Δικαστηρίου. Ωστόσο, η κάλυψη εξακολουθεί να απέχει μακράν των απαιτήσεων του Δικαστηρίου. Περίπου 32 σημαντικές ζώνες πτηνών (ΣΖΠ, βλ. κατωτέρω) εξακολουθούν να μην καλύπτονται καθόλου από χαρακτηρισμό ΖΕΠ, ενώ η κάλυψη περαιτέρω 75 ΣΖΠ είναι ανεπαρκής και τα όρια θα πρέπει να επαναχαραχθούν, ώστε να συμπεριληφθούν τα υπόλοιπα 11 είδη πτηνών.

Για τους λόγους αυτούς η Επιτροπή απευθύνει στην Ελλάδα πρώτη γραπτή προειδοποίηση σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της μη συμμόρφωσης με την απόφαση, οι οποίες θα μπορούσαν καταλήξουν σε επιβολή προστίμου.

Επίπληξη στην Ουγγαρία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινεί την δικαστική διαδικασία κατά της Ουγγαρίας για παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με την προστασία της φύσης. Πρόκειται για το δάσος Sajólád στην ανατολική Ουγγαρία, προστατευόμενη περιοχή δάσους πλατύφυλλων δέντρων. Το δάσος Sajólád προστέθηκε στο δίκτυο Natura 2000 (βλ. κατωτέρω) τον 2004, σήμερα όμως καταστρέφεται σοβαρά λόγω της παράνομης υλοτόμησης. Η περιοχή αυτή είναι παράδεισος για πολλά προστατευόμενα ζώα, όπως το είδος πεταλούδας Euphydryas maturna, ένα από τα πλέον απειλούμενα είδη πεταλούδας στην Ευρώπη. Δεν έχουν ληφθεί κατάλληλα αντισταθμιστικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της καταστροφής.

Επιπλέον, η υπόθεση αφορά την ελλιπή μεταφορά στην ουγγρική νομοθεσία της οδηγίας για τα ενδιαιτήματα, ιδιαιτέρως δε σημαντικές ελλείψεις όσον αφορά τα δάση πλατύφυλλων δέντρων. Ιδιαιτέρως προβληματικό είναι το θέμα της εκτίμησης των επιπτώσεων που απαιτείται προτού εγκριθούν νέα σχέδια διατήρησης δασών.

Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή απευθύνει πρώτη γραπτή προειδοποίηση στην Ουγγαρία σχετικά με τα εν λόγω θέματα.

Ζώνες ειδικής προστασίας

Η φύση της Ευρώπης προστατεύεται με δύο καίριας σημασίας νομοθετήματα, την οδηγία για τα άγρια πτηνά και την οδηγία για τους οικοτόπους (ενδιαιτήματα). Σύμφωνα με την οδηγία για τα πτηνά, τα κράτη μέλη οφείλουν να χαρακτηρίσουν όλους τους πλέον κατάλληλους τόπους ως ζώνες ειδικής προστασίας (ΖΕΠ) για τη διατήρηση των αγρίων πτηνών. Προκειμένου να εξακριβώσει κατά πόσον τα κράτη μέλη τηρούν την υποχρέωση χαρακτηρισμού ΖΕΠ, η Επιτροπή χρησιμοποιεί τις βέλτιστες διαθέσιμες ορνιθολογικές πληροφορίες. Όταν δεν υπάρχουν οι αναγκαίες επιστημονικές πληροφορίες, χρησιμοποιούνται οι εθνικές απογραφές των Σημαντικών Ζωνών Πτηνών (ΣΖΠ), τις οποίες διενεργεί η μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) Birdlife International. Αν και δεν είναι νομικά δεσμευτική, η απογραφή των ΣΖΠ βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά κριτήρια. Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έχει ήδη αναγνωρίσει την επιστημονική αξία των απογραφών αυτών.

Η οδηγία για τα ενδιαιτήματα επιβάλλει στα κράτη μέλη την υποχρέωση να χαρακτηρίζουν περιοχές ως τόπους κοινοτικής σημασίας για τη διατήρηση τύπων φυσικών ενδιαιτημάτων και να προστατεύουν διάφορα είδη που παρατίθενται σε καταλόγους. Οι ζώνες ειδικής προστασίας και οι τόποι κοινοτικής σημασίας συγκροτούν από κοινού το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, το σημαντικότερο μέσο που διαθέτει η ΕΕ για τη διατήρηση των φυσικών ενδιαιτημάτων και των ζωικών και φυτικών ειδών που διαβιούν σε αυτά.

Δικαστική διαδικασία

Το άρθρο 226 της Συνθήκης εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να κινεί δικαστική διαδικασία κατά των κρατών μελών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Όταν η Επιτροπή θεωρεί ότι στοιχειοθετείται παραβίαση του κοινοτικού δικαίου, που δικαιολογεί την κίνηση διαδικασίας επί παραβάσει, απευθύνει «επίσημη προειδοποιητική επιστολή» (πρώτη γραπτή προειδοποίηση) στο συγκεκριμένο κράτος μέλος, με την οποία το καλεί να της υποβάλει τις παρατηρήσεις του εντός ορισμένης προθεσμίας, συνήθως δίμηνης.

Με βάση την απάντηση, ή ελλείψει απαντήσεως, του κράτους μέλους, η Επιτροπή δύναται να αποφασίσει να του αποστείλει «αιτιολογημένη γνώμη» (δεύτερη και τελική γραπτή προειδοποίηση). Σε αυτήν αναπτύσσονται ρητά και κατηγορηματικά οι λόγοι για τους οποίους η Επιτροπή θεωρεί ότι έχει υπάρξει εν προκειμένω παράβαση του κοινοτικού δικαίου και καλείται το κράτος μέλος να συμμορφωθεί εντός ορισμένης προθεσμίας, κατά κανόνα δίμηνης.

Εάν το κράτος μέλος δεν συμμορφωθεί με την αιτιολογημένη γνώμη, η Επιτροπή δύναται να αποφασίσει την παραπομπή της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει ότι υπήρξε παράβαση των διατάξεων της Συνθήκης, το κράτος μέλος που ευθύνεται για την παράβαση καλείται να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθεί προς τις εν λόγω διατάξεις.

Το άρθρο 228 της Συνθήκης εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να λαμβάνει μέτρα κατά κράτους μέλους που δεν συμμορφώνεται με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αποστέλλοντας νέα πρώτη γραπτή προειδοποίηση («επίσημη προειδοποιητική επιστολή») και στη συνέχεια δεύτερη και τελική γραπτή προειδοποίηση («αιτιολογημένη γνώμη»). Το άρθρο αυτό εξουσιοδοτεί επίσης την Επιτροπή να ζητεί από το Δικαστήριο την επιβολή χρηματικής ποινής στο ενεχόμενο κράτος μέλος.

Για τις τρέχουσες στατιστικές σχετικά με τις παραβάσεις εν γένει,
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://ECYSE.FORUMOTION.COM
ECYSE

ECYSE


Αριθμός μηνυμάτων : 137
Ημερομηνία εγγραφής : 25/11/2013
Ηλικία : 69
Τόπος : ΑΘΗΝΑ -ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η Επιτροπή προειδοποιεί την Ελλάδα και την Ουγγαρία για παραλείψεις στο θέμα της προστασίας της φύσης Παρ 12 Mar 2010 - 7:37  Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η Επιτροπή προειδοποιεί την Ελλάδα και την Ουγγαρία για παραλείψεις στο θέμα της προστασίας της φύσης Παρ 12 Mar 2010 - 7:37    Η Επιτροπή προειδοποιεί την Ελλάδα και την Ουγγαρία για παραλείψεις στο θέμα της προστασίας της φύσης Παρ 12 Mar 2010 - 7:37  Icon_minitimeΤετ Δεκ 11, 2013 8:17 pm

Παραβάσεις


Κάθε κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την ενσωμάτωση (εμπρόθεσμη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο, συμμόρφωση και ορθή εφαρμογή) του δικαίου της Ένωσης στην εσωτερική έννομη τάξη του. Βάσει των Συνθηκών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεριμνά για την ορθή εφαρμογή του δικαίου της Ένωσης. Συνεπώς, όταν ένα κράτος μέλος δεν τηρεί αυτή την υποχρέωση, η Επιτροπή διαθέτει ειδικές εξουσίες (προσφυγή για παράβαση) που προβλέπονται στα άρθρα 258 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 106a της συνθήκης ΕΚΑΕ για να θέσει τέρμα στην εν λόγω παράβαση και, ενδεχομένως, προσφεύγει στο Δικαστήριο.

Ως παράβαση νοείται η παραβίαση από τα κράτη μέλη των υποχρεώσεων που τους επιβάλλει το δίκαιο της Ένωσης. Η παράβαση μπορεί να συνίσταται σε συγκεκριμένη πράξη ή παράλειψη. Ως κράτος νοείται το κράτος μέλος που παραβιάζει το δίκαιο της Ένωσης, ανεξαρτήτως του αν η υπεύθυνη για την παράβαση αρχή είναι κεντρική, περιφερειακή ή τοπική.

Στο πλαίσιο της προσφυγής για παράβαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινεί κατ' αρχάς μια διοικητική διαδικασία που ονομάζεται «διαδικασία παράβασης» ή «διαδικασία προ της ασκήσεως προσφυγής». Στόχος του σταδίου προ της ασκήσεως προσφυγής είναι η εκούσια συμμόρφωση του κράτους μέλους προς τις απαιτήσεις του δικαίου της Ένωσης.

Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει πολλά στάδια και μπορεί να έπεται του σταδίου διερεύνησης ή ελέγχου, ιδιαίτερα στην περίπτωση διαδικασιών παράβασης που κινήθηκαν κατόπιν καταγγελίας.

Η προειδοποιητική επιστολή αποτελεί το πρώτο βήμα του σταδίου προ της ασκήσεως προσφυγής, κατά τη διάρκεια του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από κάποιο κράτος μέλος να υποβάλει, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, τις παρατηρήσεις του σχετικά με κάποιο πρόβλημα εφαρμογής του δικαίου της Ένωσης, που έχει διαπιστωθεί.

Η αιτιολογημένη γνώμη αποσκοπεί στη διαμόρφωση της θέσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την παράβαση και στον προσδιορισμό του αντικειμένου ενδεχόμενης προσφυγής για παράβαση, ενώ καλεί σε τερματισμό της παράβασης εντός συγκεκριμένης προθεσμίας. Η αιτιολογημένη γνώμη πρέπει να περιλαμβάνει συνεκτική και λεπτομερή έκθεση των λόγων που οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πεποίθηση ότι το συγκεκριμένο κράτος μέλος έχει παραβιάσει κάποια από τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της Συνθήκης.

Η παραπομπή στο Δικαστήριο σηματοδοτεί το στάδιο της άσκησης προσφυγής.

Κατά πάγια νομολογία του Δικαστηρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει διακριτική ευχέρεια όσον αφορά τόσο την κίνηση της διαδικασίας παράβασης και την παραπομπή στο Δικαστήριο όσο και τη χρονική στιγμή για την άσκηση της προσφυγής.

http://ec.europa.eu/eu_law/infringements/infringements_el.htm
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
http://ECYSE.FORUMOTION.COM
 
Η Επιτροπή προειδοποιεί την Ελλάδα και την Ουγγαρία για παραλείψεις στο θέμα της προστασίας της φύσης Παρ 12 Mar 2010 - 7:37
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
» ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ
» ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
»  Κατευθύνσεις του ΔΝΤ για τις κατώτατες αποδοχές στην Ελλάδα και σχετικές εκτιμήσεις της ΕΕ
»  ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (2010/C 83/02)EL 30.3.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 83/389

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΔΙΚΑΣΤΗΣ :: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ :: ΛΟΙΠΑ-
Μετάβαση σε: